Tidigare rapporterades det att Telenor har valt att blockera webbsidor som streamar film, serier och sport utan upphovsägarnas tillåtelse för sina kunder. Beslutet grundar sig i ett krav från Patent- och marknadsdomstolen (PMD) som lagts på de fyra stora operatörerna. En operatör som ställer sig emot PDM:s beslut är Bahnhof som menar att kravet går emot principerna om ett fritt internet.

Jon_karlung.jpg

Jon Karlung, vd för Bahnhof

– Domstolen och rättighetshavarna har inte perspektivet av att internet ska vara fritt och åtkomligt för alla. Om det finns en olaglig tjänst eller server bör man slå ner på den och inte blockera internet, säger vd Bahnhofs VD Jon Karlung.

Jon Karlung hävdar att blockering av fulstreaming för kunder inte kommer ha någon effekt eftersom det går att kringgå med VPN och att det är svårt att ta ner själva sidorna då de ofta byter domännamn. Han går även ett steg längre och påstår att PDM:s beslut är jävigt.

– Det finns en domstol som har valt att med alla medel gynna de upphovsrättsliga intressena. Och människorna som sitter med i domstolen tar aldrig parti för nätneutralitet eller öppen källkod, säger han.

Bahnhof-vd:n tycker att det enda sättet som olagliga streaming-sidor kan bekämpas är genom polisanmälan.

– Det är som att en bil fylld med kriminella åker runt och du stänger av vägen för andra trafikanter istället för att fokusera på själva bilen, säger han.