När Covid spreds som värst och stora delar av världen hade olika nivåer av ”lockdown” hade tillverkare av munskydd bråda dagar, med många gånger högre försäljning än normalt.

Många människor försökte skydda sig genom att skaffa så kallade N95-klassade munskydd som filtrerar bort minst 95 procent av alla luftburna partiklar, och många nya tillverkare gav sig in på marknaden. Till och med Apple lät producera en egen design, som dock inte såldes till kunder utan distribuerades bland anställda.

Ett teknikföretag som däremot släppte ett munskydd för konsumenter var tillbehörstillverkaren Razer. Företaget lanserade det halvgenomskinliga munskyddet Zephyr, bestyckat med RGB-ljuseffekt, i oktober 2021 och påstod i marknadsföringen att den hade filter i ”N95-klass”. Det skulle det inte ha gjort.

En Youtube-skapare plockade isär Zephyr och påpekade att den inte alls var N95-certifierad, och även om Razer kort därefter skrubbade bort alla omnämnanden av N95 var det för sent. Företaget stämdes av amerikanska konkurrensmyndigheten Federal Trade Commission (FTC) för vilseledande reklam.

Nu har Razer och FTC ingått en förlikning och företaget ska betala motsvarande drygt en miljon kronor i böter och ska betala tillbaka omkring 12 miljoner kronor till kunder, rapporterar The Verge.