Genom åren har SweClockers testlabb gått igenom en hel del olika bildskärmar, där ett skifte har blivit nödvändigt i takt med att högre upplösningar introduceras och standardiseras. För runt 15 år sedan var det 1080p som gällde, vilket senare växlade över till 1440p och slutligen 4K UHD. Sedan den sistnämnda upplösningen har det dock inte hänt särskilt mycket på pixelfronten, utöver ultrabreda variationer, och därför har vi legat kvar på samma bildskärmslösning de senaste nio åren.

testlabbet_monitor-2.jpg

En smått kladdig Dell P2415Q som nu ska pensioneras.

Det senaste skiftet skedde år 2015 i samband med att Geforce GTX Titan X lanserades, då två Dell P2415Q inhandlades för att underlätta testandet och göra det möjligt att köra samtliga upplösningar i redaktionens testsvit för grafikkort på båda testriggarna. Vid den tiden fanns det inte direkt en uppsjö av 4K-upplösta skärmar, än mindre mer prisvärda sådana i mindre panelstorlekar, och därför passade just denna Dell-modell som handen i handsken för redaktionens ändamål.

Medan skärmarna fortfarande gör sitt jobb börjar de dock visa sin ålder. De är bland annat begränsade till en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, vilket gör det svårt att göra subjektiva bedömningar av höga bildfrekvenser ihop med exempelvis frame generation-tekniker utan att koppla in testriggarna till andra skärmar. Därtill har ena skärmen strulat ett par år nu, där den hänger sig vid upplösningsbyten – något som kräver att man rycker strömkabeln och kopplar in den igen.

testlabbet_monitor-3.jpg

AOC U27G3X bjuder på en 4K-upplöst IPS-panel med 160 Hz uppdateringsfrekvens.

Trevligt nog var bildskärmsmakaren AOC villiga att skicka över två nya skärmar till redaktionen, vilka bättre möter våra behov i dagsläget. Det rör sig om modellen U27G3X som baseras kring en 27-tums IPS-panel med upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar och en maximal uppdateringsfrekvens på 160 Hz. Ovanpå det får vi stöd för adaptiv synkronisering via G-Sync Compatible och VESA Adaptive Sync (vilket täcker AMD Freesync) samt möjlighet att mata en HDR-signal vid behov.

testlabbet_monitor-5.jpg

Gott om bildingångar med både Displayport 1.4 och HDMI 2.1.

Skärmarna har gott om bildingångar, där den högsta möjliga uppdateringsfrekvensen 160 Hz nås via Displayport 1.4 med hjälp av komprimeringstekniken DSC. Med vår tidigare skärmlösning hade vi svårt att använda HDMI-anslutna enheter, då dessa begränsades kraftigt av den begränsade bandbredden hos HDMI 1.4. Detta är inget problem med den nya skärmarna, då vi har tillgång till dubbla HDMI 2.1-portar och därmed möjlighet att koppla in exempelvis spelkonsoler vid 4K/120 Hz.

I samarbete med AOC

aoc-gaming-logo-white-withglow-big.jpg

Denna artikel produceras i samarbete med AOC. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll, men har bistått SweClockers testlabb med de nya bildskärmarna.