Inlägg

Inlägg som JoOngle har skrivit i forumet
Av JoOngle

Helt sen jag fick min första Gmail Beta-invite, så har nog haft det före det blev helt officiellt.

Det har dock varit en blandat kompott eftersom jag var så tidigt ute fick jag snodd hela familjens namn som e-post adress, och det har ju förd till ganska många felaktiga e-postar genom åren, inte ovanlig att jag får e-mails från Norge (där jag är född) men skol-utflykter, ström-räkningar, kvitteringar, erbjudande när någon av mina 120+ familjemedlemmar har använd deras familjenamn som e-post, och jag får tyvärr deras e-mails som jag ofta måste skriva tillbaka till företagen, är min e-post och inte "personen i fråga" e-mail adress.

Av JoOngle

Har använd ChatGPT sen det var tillgängligt för allmänheten.

Jag gillar den såpas mycket att jag också använde deras betaltjänst för att alltid få åtgång till den när jag vill, så jag inte är begränsat av när servarna är tillgängliga för gratis användning.

På jobbet var jag tvungen att ansöka och få hela mitt IT team till att ansöka om att få öppnat för ChatGPT då vårt bolag inte tillåter A.I. användning för användare av IT. Till slut fick vi det, men Co-Pilot är blockerat då den anses som en stor säkerhetsrisk av våras Säkerhetsavdelning, den är blockerat hos alla användare i hela världen inom vårt företag.

Hemma använder jag ChatGPT 4o till båda nyttiga grejer och lite roligt, ibland får den göra roliga bild och avatarer för mig och vänner, den är rejält bra till det och vi får några garv.

Ibland händer det att jag vill analysera det sätt jag skriver på för att lära mig olika språk, och identifiera svagheter i mitt sätt att kommunicera. Jag använder den också till att analysera personlig säkerhet, föreslå åtgärder och när jag har behov för att lära nått programmeringsspråk och vill göra lite scripts för att leka lite i Blender, Linux etc. Den är väldig bra på detta (3.5 var urkass till det).

Personligen är jag förespråkare till att alla ska ha rätt till tillgång till en öppen ChatGPT helst med öppen källkod så vi kan tillsammans undvika framtida säkerhetshot, och att vi kan arbeta för att detta förblir ett verktyg vi kan använda till att förbättra våra chanser till bättre jobb, bättre säkerhet och inte minst utvidga våra horisonter till lärdom och utveckling istället för att "Eliten" alltså dom som styr och har råd ska ha exklusiv access till detta, detta ville skapa stor splittring i kompetensen hos folk - så det vill jag helst undvika, alla ska ha samma chans till utbildning och information.

Av JoOngle
Skrivet av Magnus303:

För att inte tala om explosionen av extremt prisvärda hårdvarusyntar där tex Behringer släppt välidgt många kloner av klassiska svindyra analoga syntar. Men även Korg och Roland och tex Arturia har steppat upp en del där. Eurorack för dom som gillar

Som hobby musiker kan jag bara hålla med här.
Har 4 moderna syntar och det känns inte som jag har behov för nåt mera, det är som man är helt bortskämd i möjligheter, finns inget man inte kan göra, närmast obegränsat polyfoni, obegränsade bars, och 100 redigeringsmöjligheter istället för bara producentens sätt att göra saker på.

Det är helt galet just hur mycket vi kan göra idag.

Av JoOngle
Skrivet av Ctrl:

... Det som ibland skiljer är att de produkter de oftast nämner eller länkar till, allt som ofta går upp några procent i pris efter deras video går Live (vilket de ofta nämnt i videon med). ...

Detta händer ganska ofta.

Lägg märke till vad Youtubaren säger, dom säger ganska tyst och ofta snabbt "the site sent me this product for review", eller så fyker priser över det dubbla kort efter att videon har fått några 100K- 1M tittare, säljaren följer ofta med på dessa videor och sätter prisen upp direkt ved ökat efterfrågan.

Samma fenomen kan märkas vid att man titta på fynd videos av retroprylar. T.ex. så kommer Espen Kraft (musiker) och hyllar en eller annan gammal synth han fick för 1000 spänn, några dagar sen så är videon 500K views, och alla som säljer begagnat samma produkt sätter prisen på tok för högt.

Scalpning finns överallt, och deras jobb är att hitta saker folk vill ha, grejer som trender just nu, då handlar det om att snappa upp så mycket det går för att sen återförsälja till så hög pris som köparen är villig att betala.

Av JoOngle

Det är ju som allt annat beroende.

Om du gamblar, röker, spelar, dricker, äter för mycket - så skapar det ett beroende, och det är svårt att sluta med nåt hjärnan förbinder med nåt du tycker är trevligt. Så trevligt att det blir en del ut av ditt liv, din vardag etc.

När det plötslig rycks från dig, så skapas ett hål, detta hål måste fyllas av nåt annat, och det skapar oro och obehag när du inte längre får ditt trygga "fix" om man kan kalla det för ett "fix".

Hjärnans neuroplasticitet formas av vanor, och det är välkänd att det kan påverka hjärnan nästan intill permanent.

Av JoOngle
Skrivet av simlazer:

Poppy playtime har vi spelat på datorn på högsta settings och 1080P med bra fps 🤣 Behöver det vara super hög fps för VR? Samt vad är upplösnings krav vid VR går det att sänka? Om man tänker lower settings?

Routern bör inte vara några problem ☺️

Nej, jag tror Poppy kommer att gå glatt. Lika så med 5 nights at freddy etc (vilket finns som standalone till Quest serien, utan pc).

Grejen med VR är att om du kommer under 75 fps så försvinner mycket av VR "realismen" och då tänker jag inte på naturalistisk (som grafik) realistisk, men mera upplevelsen av att vara någon annanstans. Det minsta "hack" i flödet av grafiken är nog till att bryta den känsla du får av att vara i VR.

T.ex.
Tänk på att på din skärm...är pytteliten i förhållande till all kring dig. Tänk dig att allt kring dig nu blir din hela monitor (värld), det som verkade som ok flöde (30-60 fps) i ett normalt spel, då ser du kanske inte att det rycker lite, för det betyder inte så mycket på en platt skärm som bara fyller 20-34" tummar. Men när du plötslig står inför en 300 tums skärm som finns kring hela ditt synfält så blir det en HELT annan grej.

Det som flyttade sig 1-2 millimeter, flyttar sig nu 10 centimeter eller mera, då ser du det direkt och det blir inte något flyt, men en slags stroboskopisk effekt vart du kan få åksjuka och hjärnan vet direkt att det inte är naturligt, det funkar bara inte, och du kommer att hata VR.

Av JoOngle

Det kommer lite an på vad du vill spela i VR.

Din dator är helt oduglig till bra VR om du frågar en VR entusiast, men vi upplever VR annorlunda alla ihop så jag vet inte hur stora krav ni har på VR. T.ex. om en dator med dom specs. du har - gör dig nöjd med standard användning, då har ni inte jättehöga krav till spel, så mina tankar kring ert VR behov ville i första omgång vara att skaffa en billig begagnad Quest 2.

Delvis för att datorn inte håller måttet till VR, och delvis för att Quest 2 är en billig start på VR och den har sin helt egen inbyggd dator med massor av spel som nog skulle ge er en bra start på VR upplevelsen. T.ex. beatsaber brukar vara ett jätte populärt spel som fint klarar sig utan en extern dator, då går det bra att spela med VR headsettet utan dator, det finns riktig många spel vart det går bra. Jag kan inte rekommendera att köpa ett headset till er dator när även Quest 2 vill lätt performa bättre utan den datorn du har, den har en ganska bra specialiserat VR dator inbyggd, långt bättre än om du t.ex. köpte en begagnad Index eller VIVE och kopplade ihop datorn, dessutom får du trådlös VR (vr utan sladdar) och det ger en bättre inlevelse än en sladd från datorn till VR headsettet.

Detta bör du få tag på mellan 2000-3000 kr, och ingen uppdatering av din dator behövs då den kan köra standalone.

Om du däremot är sugen på PC-VR, så finns helt andra krav, och igen - det beror helt på hur du vill ha din VR upplevelse, om du ska bygga en dator för Dagens VR spel, så kan du inte expandera den dator du har, den är Intel 4rd generation, det är extremt gammalt, vi pratar 9+ år gammal teknologi, det är så hopplöst gammalt att du kommer inte att få någon bra VR PC upplevelse med den.

Det billigaste du kan slippa med för PC VR är nog en AMD 5800x3d i kombination med ett äldre 3080 uppåt 4060ti kort. Och om du vill att det ska vara helt trådlöst så ska du ha en rejäl bra gaming-router med, då rekommenderar jag routrar som är kapabla kring 1.5-2gbps trådlöst (inte internet, men som trådlöst nätverk med wifi 5-6e).

Mina krav är nog för stora för er, men jag kör en AMD 7950x, 64 GB ram, Nvidia 3090 + Quest 3 trådlöst med en Asus AX11 Gaming router (bara routern kostar 4500,-) sen måste du ha ett Wifi 5x2 + 6 kapabel router till Quest 3 för att få optimal VR strömning.

Detta kan kosta kring 40000+ sek med headset om du snålar, och kring 50-60K om du vill ha det helt modernt och topp specs.

Evnt. kan du satsa standalone och hoppa på en Quest 3, och blåsa helt i PC uppkopplingen till att starta med, men då hade jag nog köpt Quest 2 med lite extra minne (det går inte att expandera Quest headsets, så köp den med störst minne), så får ni en prisrimlig start på VR - och kan använda den till PC VR när er pc utrustning är redo för det, och ni har bestämt att VR är så kul att det är värd att satsa på.

Så kort summerat:

- Quest 2, till kring 3000 - utan PC utrustning.
- Quest 2, med ny PC (Amd 5800x3d-7800x3d + bra gaming router) ca. 15-20K.
- Quest 3, med ny PC (Amd 7800x3d-7950x3d) + extrem gaming router) ca. 40-60K. Och då pratar vi 120 FPS i VR trådlöst, detta är den bästa VR upplevelse du kan få idag.

Av JoOngle

Bättre än förväntat, som Linux användare sen 1998 så hade jag förväntat mig 1/10.

Av JoOngle
Skrivet av backfeed:

Hmm. Det där ser intressant ut faktiskt, det lite smärtsamma priset till trots. Hade varit finfint sist det blev strömavbrott.

(Visst, jag har redan en traditionell UPS till hemmaservern, men den är dimensionerad och konfigurerad för bara just den maskinen.)

Det jag gillar med den är att det är LifePo4 batteri, nu har jag haft den i ett halvår, och har inte behövd ladda den sen jag köpte den, när jag är lite lat så slänger jag mobilen på toppen av den, och du ser inte ens att den går ner efter många laddningar, så testade jag med en 1000w värmare (fläkt), körde den i 10 minuter och då gick den ner från 98 procent (2 procent med alla laddningar), till 82, och det var först ett halvt år senare.

Eftersom den har MTTP kontroller så kan den även ladda med solceller, jag har några paneler monterat emot syd som jag har testat om vintern (ja dom är monterat helt vertikalt, så jag får vintersolen), och den har hållit en separat MTTP kontroller igång hela vintern utan att det andra batteriet har tappat styrka, så jag räknar med att använda dom till underhålls laddare så denna aldrig behöver att kopplas till nätet

Lär lite mera och mera, experimenterar så mkt. det går med gratis el.

Av JoOngle
Skrivet av Lussarn:

Funkar denna som UPS, eller är det en fet powerbank?
Letar efter något modernt UPS system som inte kostar skjortan till hemmalabbet. Det drar 250w normalt, men kan peaka lite högre.

Skulle förståss vilja ha något som kan köra grejerna under ett strömavbrott och inte bara tid nog att stänga ner som många billiga bly UPS.

Den är helt multimodal, dvs den kan användas som powerbank, ups, solcells-laddare, inverter etc. samtidigt.

Av JoOngle
Skrivet av lhugo:

Menar du 1 kWh? Eller vad är kapaciteten? Storheten Watt anger ju effekt, inte energimängd.

1 kWh!
Den kan leverera 1 kW i en timme.

Av JoOngle
Skrivet av AkUs:

https://www.inet.se/produkt/2224855/ugreen-powerroam-1024wh

Där är samma skit. Fast utan RoG plast.
Gör man en matteformel då på 8990:-x ”Jag-gillar-bli-grundlurad” = 22.000-25.000kr-ish

Så är det.

Köpte detta monstret från Tyskland för 5700 inkl. frakt, den är på 1008w (LifePo4 batteri) med 2000w Peak inverter, har US-C, 3 x andra usb + 12v + 2x 220v + 2 trådlösa laddare på toppen, så det finns många roliga liknande prylar. Och dom är skitbra att ha när strömmen går. 1 KW håller ganska länge med allt möjligt.

Av JoOngle

Efter jag fick min första robot dammsugare, så var jag helt såld på Smarta prylar. Ja jag vet...jag arbetar med säkerhet i mitt arbete, och smarta prylar har alltid gett mig gåshud p.g.a.. den dåliga säkerheten, isär från prisbilliga lampor, vägguttag, printrar etc.

Sen har jag gått helt amok med prylar, nu är lamporna styrda, jag älskar att jag kan upprätta grupper för olika zon och föremål, och bara sätta "stämningen" överallt när jag känner för det. Jag gillar att ha ett sovrum som är rensat för partiklar, har helt perfekt sov temperatur och redo för sängdags. Det är bara kul.

Men det finns sätt att säkra sig att det blir svårt att komma åt ditt privata nätverk, helt omöjligt att säkra 100% men du kan göra det svårt och inte enklare än det behövs:

1) Dom flesta smart prylar använder 2.4GHz, så om du har en typ modern router som har 3 nätverk, typ 2.4GHz / 5GHz / 5/6 & 6E etc. Så reservera ditt tröga nätverk 2.4GHz till bara dina smarta prylar och sätt ett helt eget lösenord till detta, så har du redan separerat dina prylar från det du använder dagligen.

2) Fixa det i din Router så att 2.4GHz har begränsat åtkomst till ditt övriga nätverk.

3) Om möjligt - begränsa din Wifi till att kontakta en t.ex. smarthub som har Zigbee / BLE / Wifi kompatibilitet och kan hantera alla dina prylar separat via ingång till den hubben. Smart Life kan du använda fritt till detta utan prenumerationer, och du kan styra allting själva.

4) Hemlarm (dom prenumereringsfria) har oftast egen hubb, anslut inte ditt primära nätverk till detta, använd 2.4GHz + 4G/5G (mobilt) om du har denna möjlighet.

Det hela handlar om att isolera din IoT värld från ditt primära nätverk.

Av JoOngle

Sweclockers är en av dom renare sajten tycker jag, det är stort sett bara Google Analytics såvida jag kan se (Glasswire berättar om vilka kopplingar som finns när man surfar/spelar/använder appar), här är kartan nu när jag sitter på Sweclockers:

Och i dina inställningar i Google Security/Privacy kan du även "Opt out" såvida jag vet.

Av JoOngle
Skrivet av FarbrorBarbr0:

Och det här att Meta pushar så hårt för alla balla AR-funktioner i sina headset, att man kan jobba virtuellt och gå runt med sitt Windowsskrivbord framför näsan och allt vad det är, det får man bara hacka i sig? Lite som att en ny fräsig bil som man gillar har fyra extra säten fast man egentligen skulle nöja sig med ett. Det är inte ett alternativ att slippa det där AR-lullet och därmed kunna hitta ett billigare VR-headset, som är specifikt till för (och bättre lämpat) för spel?

Tja, Meta går med förlust på deras headset, så det går inte riktig att säga så.
Q2 och Q3 ger dig extremt mycket VR för pengarna, trådlöst så är Q3 nåt av det bästa VR du kan få till PC. Det krävs också en rejält bra router och en redo PC för att uppleva 120 FPS. Ladda ner Virtual Desktop om du testar, Steam VR suger standalone, så i Virtual Desktop kan du maxa din PC och få topp notch VR upplevelse. Det är värd det.

Av JoOngle

Köpte en liten "pryl hylla" hos en Second Hand butik idag, tänkte jag ville städa fönstret vart allt möjligt ligger och blir använd lite då och då, passade perfekt till väggen och "städat".

Av JoOngle

Eftersom gammalmedia inte längre har total kontroll över vem som ska få vad (t.ex. nu köper vi det vi vill se och inte det vi tvingas att se), så måste dom ju hitta på nåt för att finansiera deras "elitist" val.

Av JoOngle

Eftersom jag jobbar för ett internationellt företag så är Teams möten ett nödvändigt "ondo", men mina kollegor brukar vara väldig sjysta, trevliga och sakliga. Så det går regel ganska lätt.

Det enda jag ogillar med möten är eftersom vi är över hela världen kan möten komma på lite udda tidpunkt, t.ex. en eller två timmar efter min arbetsdag är slut, det kan reta mig lite, och jag brukar påminna om om detta så dom försöker matcha tidszonerna så mycket som möjligt, för dom och mig.

Vi gillar skratta och se varann, så vi brukar ha kamerorna aktiverade.

Av JoOngle

Att välja en laptop för mig är faktisk rejält svårt, och jag arbetar med tusentals av våra medarbetares laptoppar hela året, dom har olika behov och krav.

För min del, så är det viktig att den kan utfylla ett syfte, då väjer jag laptop som är bäst balanserad för det syfte den ska utfylla.

T.ex. i mitt arbete så är kraven för en laptop helt annorlunda än kraven för mina personliga preferenser t.ex. hemma eller vart jag nu befinner mig, jag spelar mycket online och då är kraven nästan hopplösa då jag sällan vill ha en laptop som blir glödande värm, med en fläkt som totalt går mig på nerverna, å den annan sida måste den prestera någorlunda som min desktop dator. Prismässigt och prestandamässigt blir det en intill nästan omöjlig kombination.

På arbetet så gäller det att skärmen är tydlig, att jag kan docka direkt utan strul när jag vill ha många skärmar och jobba med support, dessutom ska den ha många USB kopplingar och blixtsnabbt lagring med stort minne. Helst ska den vara knäpptyst så jag kan höra mina egna tankar. Det grafiska betyder inte så mkt. i mitt jobb.

För mina kollegor kan det vara helt annorlunda, några sitter med grafisk arbete och måste då ha en bra färg prestation och vara snabb att arbeta med t.ex. Photoshop och CAD.

En typisk kontorsdator måste har i.af. ganska bra med minne då mina kollegor ofta jobbar med ett nästan extremt antal tabbar uppe samtidig, och deras Excel dokumenten kan vara rejält maffiga. Det är också viktig för dom att datorn är så lättviktig som möjligt då dom reser mycket, och dom ska kunna ta rejält med stryk på resan.

Av JoOngle
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Programmet blockerar inte skärmdumpar. Windows får en policy där företag kan bestämma om de vill förbjuda skärmdumpar från givna webbsidor när de öppnas i Edge.

Det är ju klart.

Ville göra mitt jobb som IT Tekniker nästintill omöjligt, hela vår support är beroende av skärm dumpar.